Com serà aquest Sant Jordi?

37 views

Aquest any toca recuperar l’essència del Sant Jordi

Diada de Sant Jordi en Barcelona | Hotel Paseo de Gracia

La festivitat més coneguda de la primavera és, per excel·lència, el Sant Jordi. Una celebració popular catalana on és tradició regalar llibres i roses entre enamorats, amics i família. Els carrers s’omplen de gent, llibres, roses, novel·les, música i cultura popular. Sens dubte, és un dels dies més esperats de l’any. O ho era… 

Aquest és el segon any que, desgraciadament, no es pot celebrar com ho havíem fet sempre. Per força, tots ens hem vist obligats a repensar la festivitat. Estar tancats a casa va fer del Sant Jordi 2020 un dels pitjors de la història. Un any després, les ganes de celebrar-lo són més evidents que mai. L’any passat, les celebracions als balcons i terrasses varen ser l’única opció per a tothom, acompanyats de lectura i roses virtuals. 

Per tant, la nostra escola també s’ha vist obligada a reinventar la diada. El tradicional Certamen de les Arts es transforma en format virtual i sense exposició. Tampoc es pot sortir a fer la famosa passejada per les paradetes  i comprar roses i llibres mentre surten els gegants i els castellers, el drac i en Dragalió. L’emoció de la Fogonada, però, sí que la podrem mantenir. Amb aforament limitat i cita prèvia, es podrà gaudir del correfoc més emblemàtic de la ciutat durant tres nits consecutives.

Mataró mantiene la 'Fogonada' de Sant Jordi y adapta la 'Gegantada' al  contexto sanitario

Per poder fer un avenç sobre com celebrarem una de les diades més atípiques de totes a l’Escola Pia Santa Anna de Mataró, hem entrevistat a la professora i jurat del Certamen de les Arts, Olga Badosa: 

Què significa aquest festiu per tu?

Per mi sempre ha significat l’inici de la primavera i se m’ajunta país i llengua. És un dia que a l’escola sempre ha tingut un aire especial i, a nivell personal, regalar i que et regalin roses i llibres és una gran mostra d’amor. I  més ara, en aquests moments, que anem escassos de tot plegat!

Regales llibres i/o roses, en cas de sí, a qui? O penses que és consumista?

Evidentment, Sant Jordi és un muntatge comercial, però som nosaltres qui hem de donar-hi sentit. Clar que ho faig! Li dono un llibre al meu marit i la meva filla i n’exigeixo un altre per mi, i tampoc no pot faltar mai una rosa a la meva mare. Si trenco la tradició demanat ambdues coses és pel tema d’igualtat!

Com a jutge del “Certamen de les Arts” què busques en un text guanyador?

Que em sorprengui i que es noti el sentiment que vol compartir i que tingui les petites imperfeccions que el fan propi de l’edat. No massa postís, ni senzill sinó autèntic, que t’enganxi i tingui encant. 

Per últim, ens recomanaries un llibre als lectors de Epia Report per aquest Sant Jordi?

És molt complicat recomanar llibre sense conèixer la persona , ja que m’agrada molt que el llibre que recomani agradi, tot i així, un llibre podria ser “No-res” de la Janne Teller.

Després d’un 2020 sense viure un Sant Jordi com ens hagués agradat, més que mai podem saber que aquesta diada és amor, primavera, alegria, música i lectura.

Feliç diada de Sant Jordi!

Fet per: Berta Camañes, Javier Páez, Victor Páez, Martha Stuyck, Lluis Massaguer i Cristina Ramírez.

close

El més recent