Segueixen les protestes a Colòmbia

59 views

Aquests últims dies hem pogut veure a través de les xarxes socials la situació actual de Colòmbia. La situació és crítica per moltes raons, però saps què és el que està passant a Colòmbia?

El president de Colòmbia, Iván Duque Márquez, ha fet una reforma tributària i no ha modificat els sous dels treballadors, és a dir, ha pujat el valor econòmic del País. Davant d’això, el poble no s’ha quedat de braços plegats i ha sortit al carrer a manifestar-se i el president no ha gestionat bé la manera d’afrontar aquestes protestes.

Duque ha desplegat l’exèrcit al carrer i aquest ha matat i ferit als manifestants. Ja hi ha més de 37 morts per part de la policia militar colombiana. També informen que hi ha al voltant de 359 ferits i 11 casos d’abusos sexuals. Aquests darrers 3 dies s’ha denunciat també la desaparició d’alguns infants i joves… Després d’haver estat detinguts no hi ha hagut rastre d’ells. De fet, s’estima que hi ha hagut unes 548 desaparicions, i, tot i que ja s’han trobat a 189 desapareguts, encara n’hi ha 359 en procés de recerca

La pressió Internacional cap a Duque perquè deixi d’utilitzar la violència contra els manifestants està augmentant cada dia més.

Anonymous també ha volgut participar en la protesta: el grup internacional de “hackers” ha enviat un missatge a l’estat de Colòmbia i a Duque. Han dit que “L’únic que volem és justícia”.

Aquí tenim el missatge tret d’una publicació d’una pàgina de notícies de Colòmbia:

També s’ha parlat que Duque, veient com està actualment el País, es planteja imposar l’Estat de Commoció, és a dir, quasi una dictadura. Duque podria fer coses com restringir la ràdio, o qualsevol mena de font d’informació, televisió, diaris… A més a més, també podria prohibir manifestacions i imposar decrets amb forma de llei. També coses com limitar o racionar els usos i consums de productes de primera necessitat o permetre que els policies entrin als domicilis sense ordre judicial o que el govern pugui imputar a alcaldes i governadors.

Aquí l’article on ho explica, font Colombiana:

Com veieu ja estan començant a censurar les fonts d’informació, això és un clar exemple del que estàvem dient.

Estan intentant censurar les xarxes socials de Colòmbia com Tik Tok, Whatsapp, Twitter, Instagram, Facebook… Aquí tenim un exemple d’una noia que intenta enviar un missatge d’ajuda i l’aplicació de Tik Tok li tomba els vídeos. “Nos quieren silenciar” diuen:

Hem preguntat a gent d’aquí que té família de Colòmbia per veure què n’opinen de la situació del seu país d’origen, sigui seu o dels seus pares.

En primer lloc tenim a en Juan David, “Juancho”. Ens explica que ell va sortir del país quan millor estava.

“Es triste ver que en tu país se está matando gente”

Juan David, “Juancho”

L’hi hem preguntat què en pensa de Duque, “No está nada bien lo que ha hecho, ya mucha gente lo quería fuera con la reforma tributaria, pero con eso de usar la violencia contra su propio país ha hecho que la gente lo odie” . També hem preguntat com està la seva família d’allà; “Por el momento está todo bien, esperemos que así siga”. Ha volgut enviar un missatge d’ànims als colombians:

“Ánimo Colombia, fuerzas y me enorgullece ser de este lindo país” 

Hem preguntat també a tres persones més que són en Javier, en Víctor i la Martha.

Els tres ens han dit coses semblants, ens expliquen que la situació a Colòmbia és crítica.

Què en penseu d’en Duque?

Martha: Pensaba que el pueblo se quedaría callado, y le ha salido mal la jugada.

En Javier i en Victor, germans, ens expliquen que el seu pare és Colombià, i que estan vivint això amb una gran part de tristesa i decepció per part de l’Estat, ens diuen algo similar al que va dir en Juancho: “És trist veure la situació d’allà, com està el país en general”. 

Hem parlat directament amb una persona de Cali, que es diu Sally, ens ha dit principalment aquestes declaracions

“Tengo miedo a salir a la calle por si me secuestran por ser menor”. “Espero que la situación se mejore, porque no puedo vivir así mucho más tiempo”.

Sally

Colòmbia està en una situació molt crítica i està clar que això no s’ha acabat aquí, haurem d’estar alerta de com acaba tot plegat, i com actua Duque i la policia, que està dirigida per ell. Tot i això, el poble no es cansa de lluitar pels seus drets i seguirà sortint al carrer per combatre la violència i la repressió de l’estat. 

close

El més recent

Terror a Itàlia

Diumenge passat, un accident de telefèric al nord d’Itàlia va matar 14 persones i va deixar