Un dia dedicat a l’art, l’amor i la literatura
Irene Pacha i Sara Aguilar
El passat 21 d’abril es va celebrar el Certamen literari i de les Arts a l’Escola Pia Santa Anna de Mataró, prèviament dit els Jocs florals, els premis de les lletres. Es tracta d’una activitat que es du a terme cada any i que engloba els cursos de 1r d’ESO a 2n de Batxillerat. Els alumnes dels respectius cursos han de presentar un treball en, com a mínim, una de les tres modalitats proposades: prosa, poesia i art, sobre el tema indicat. A continuació toca fer la feina de selecció. Els professors de les matèries relacionades amb els tres àmbits anteriors es dediquen a escollir els guanyadors de cada curs. Finalment, les obres dels guanyadors són exposades a la Fundació Iluro, on tothom pot gaudir d’elles durant el mes següent.
El tema proposat per al curs 22/23 ha estat el cervell i aquest s’ha subdividit en tres: El cervell físic i el que pot arribar a generar, la ment, i altres cervells. Després de la feina feta per part del comitè de selecció, es va dur a terme un acte “de lliurament de premis” al poliesportiu de l’edifici de Santa Anna Centre. Els guanyadors eren anunciats i premiats amb una rosa i un tiquet regal de quinze euros que en el cas dels premis d’arts era per material artístic i per als escriptors era per gastar en llibres.
A partir de les 19:00 de la tarda d’aquell mateix dia, les obres guanyadores i finalistes van ser exposades a la Fundació Iluro, a la Riera. Allà es va celebrar la inauguració que va ser presentada per la Nerea Briongos, una professora d’arts de l’escola. L’acte va durar aproximadament una hora i va constar de diverses actuacions musicals on vam poder sentir “la gent que estimo” interpretada per Marta Galindo i la Júlia Roca, “danderlinos” interpretada per l’Iana, l’Àngels i la Carla, alumnes de 2n de Batxillerat i “flowers” interpretada per la Lidia Mota, la Laia Garriga i la Martina González.
A més també vam poder gaudir de discursos duts a terme pel professorat de llengua on llegien “ales i fonaments”, un manifest d’Irene Vallejo o frases inspiradores com “El cor té raons que la intel·ligència artificial no entén”.
En conclusió pensem que aquesta celebració és una bona manera de donar-li visibilitat a aquells alumnes que són virtuosos, sigui literàriament o artísticament. A més és una manera de donar reconeixement a aquests alumnes els quals les seves qualitats no es veuen reflectides en les activitats escolars del seu dia a dia. També serveix per a tots aquells que volen experimentar i no saben com ni quan fer-ho, fent d’aquesta manera, que el certamen de les arts sigui una porta a les paraules del cor.