Javi Paez: “El fet que sigui un moviment juvenil fa que Fridays for Future duri poquíssim”

Firmat per Blai Agustí, Aya Isbai, Hiba Hadri, Maria Feliu, Irene Bellido, Lucia Valentina Sierra i Eric Colomer

El passat 23 d’octubre a les 17h, el grup Fridays For Future va protagonitzar una animada i reivindicativa manifestació a Mataró, precisament al barri dels Molins. Va ser la primera concentració postcovid després de tants mesos. En aquesta trobada es van defensar l’ecologisme, la cultura com a element bàsic de la ciutat, amb l’objectiu de recuperar l’espai que prenen els cotxes. Van estar acompanyats d’onze colles geganteres i l’Escola de dansa La Nave. La manifestació es va iniciar davant de l’Associació de Veïns i va finalitzar a la Plaça de la Solidaritat.

Durant la jornada es va entrevistar a Javi Páez, un activista de 16 anys, estudiant de primer de batxillerat a l’Escola Pia Santa Anna i un dels fundadors de l’organització Fridays For Future Mataró juntament amb Danny Rosenberg, professor d’anglès, ecologista i activista.

Com va sorgir el projecte de Fridays For Future?

Va sorgir al Maig de 2019, quan va aparèixer la Greta. Un profesor de l’escola, en Danny,  va començar a parlar als seus alumnes sobre el canvi climàtic, i es va formar un grup d’alumnes, que es va convertir en el Fridays For Future Mataró.

Quines són les propostes d’aquesta associació per ajudar el medi ambient?

Hem de canviar la manera de moure’ns per la ciutat, ho podem fer per exemple en bicicleta. Per això es va crear la anella ciclista, un moviment per potenciar el moviment per Mataró amb bicicleta. També és important deixar d’anar a grans multinacionals, reduir el consum de carn, evitar els materials d’un sol ús…

Quines són les activitats que normalment feu?

Fem alguna activitat cada 1 o 2 mesos, com una caminada, recollida de brossa i hem participat en algun acte concret de la ciutat com per exemple la fira del arbre

A l’època de quarantena què vau fer? Veu fer alguna activitat? O veu estar parats?

No vam poder fer res, ni nosaltres ni ningú. Vam estar actius per xarxes socials.

Creus que el vostre projecte arribarà molt lluny?

El fet de que sigui un moviment i sigui juvenil, fa que duri poquíssim. Vull pensar que aquest projecte ha vingut per quedar-se, però això va així, venen coses noves i altres pasen de moda. Depèn molt de la gent que hi hagi en cada moment i les ganes que tinguem de seguir fent activitats.