//

L’educació infantil és la nova llavor de l’escola

Un nou cicle d’FP obre les portes a futurs mestres

Irene Pacha i Natalia Martinez

A l’Escola Pia Mataró s’ha començat un nou cicle superior d’educació infantil per a aquells alumnes que estiguin interessats en aquest àmbit. El grau consta de 2000 hores de treball a l’aula durant el primer any i durant el segon any hi ha 383 hores de pràctiques a altres centres i 1617 hores teòriques. 

Per tal de saber més sobre aquest nou cicle vam dur a terme dues entrevistes: una a la Iols Trapote, tutora de la classe, i l’altra a en Jordi Truñó, director pedagògic d’FP.

Ens van dir que el cicle es fa a una aula que han habilitat dins de l’escola del Torrent, l’Escola Pia d’infantil de Mataró. D’aquesta manera l’aprenentatge no és totalment teòric, sinó que també poden observar els nens i veure en pràctica el que van treballant. Aquest cicle consisteix a estudiar què és l’educació i com portar-la a terme. A part d’això treballen diferents conceptes repartits en set mòduls anomenats: didàctica de l’educació infantil, autonomia personal i salut, desenvolupament cognitiu i motriu, joc infantil i la seva metodologia, desenvolupament socioafectiu, intervenció amb famílies i atenció a menors en risc social i, per acabar, formació i orientació laboral.

En total hi ha 20 places disponibles per tal que els estudiants tinguin una atenció personalitzada, tot i que aquest any només s’han inscrit 10 noies. Per entrar no hi ha una nota de tall, mentre hi hagi places disponibles, però sí que demanen el títol de Batxillerat, tenir el títol de qualsevol grau mitjà o superar la prova d’accés. El que sí que volen és que als alumnes els agradin els infants i vulguin treballar amb ells, siguin creatius i  responsables. L’horari durant el primer any és de 8:00 h a 14:30 h i durant el segon any és de 15:00 h a 19:00 h perquè fan les pràctiques al matí.

En Jordi ens va explicar que l’escola ha volgut apostar pel cicle perquè fa molts anys que l’escola té cicles d’FP, i anteriorment feien un cicle d’educació infantil. L’escola es va adonar que com que tenen l’experiència d’FP i també d’infantil era una gran idea crear un cicle. No ha costat gaire dur-lo a terme, però sí que ho han volgut fer a poc a poc per tal que tot sortís perfecte. Tal com ell ens va dir, han trigat un any a executar aquest nou projecte. L’objectiu del cicle és que els alumnes adquireixin les competències per ser mestres d’educació infantil a llars d’infants i mestres de suport a escoles amb nens de 3 a 6 anys. D’aquesta manera els alumnes poden trobar una feina i poden continuar estudiant, ja que un cop acabat el cicle es pot accedir a carreres universitàries d’educació infantil, d’educació primària o qualsevol carrera relacionada amb l’educació, com ara psicologia o pedagogia.

La Iols, tutora del grup, ens va dir que ella dona les classes d’autonomia i desenvolupament motriu i cognitiu als alumnes del cicle. A més, també dona classes de psicomotricitat a infantil. També ens va comentar que ella es va assabentar d’aquest nou cicle quan principis de l’any passat van començar a pensar en aquesta nova possibilitat per la demanda que té a Mataró. Ella està molt emocionada per aquest cicle i pensa que és una gran oportunitat pels alumnes que volen treballar d’alguna cosa relacionada amb l’educació. Els dos ens van comentar que no s’han hagut de buscar nous professors, ja que s’ha fet una barreja entre professors d’infantil i d’FP que ja treballen a l’escola. A més, ens van dir que els alumnes que eren de l’escola van ser informats sobre aquest cicle, i els que no ho eren es van assabentar gràcies a les xarxes socials.

Aquest any les places no s’han omplert, ja que com que el cicle és nou encara falta acabar de donar-lo a conèixer i que més alumnes s’assabentin d’aquesta nova possibilitat. A més, no és l’única escola de Mataró que ofereix aquest cicle. En Jordi ens va dir que confien que es corri la veu entre estudiants i el cicle tingui més reconeixement. Per aquest motiu, és un projecte que l’escola pensa mantenir durant molts anys. 

Nosaltres pensem que aquest cicle és un bon recurs per a tota la gent que es vulgui dedicar a un àmbit relacionat amb l’educació i que viu a Mataró o pels voltants, ja que aquí no hi ha un gran nombre de centres que ofereixen aquest cicle. A més, creiem que com que hi ha poques places l’atenció cap als estudiants és més personalitzada i d’aquesta manera es poden resoldre els dubtes d’una manera més efectiva i aprendre més.